Karkówka duszona w plastrach
Karkówka duszona w plastrach składniki:
- karkówka (tym razem było około 1 kg)
- kolorowy pieprz, ziele angielskie, kilka ziaren jałowca
- listek laurowy
- czerwony delikat (opcjonalnie)
- 3 cebule
- kilka ząbków czosnku
- musztarda francuska
- 3/4 szklanki półwytrawnej sherry albo czerwonego wytrawnego wina, jak kto woli
Karkówka jak zrobić:
Karkówkę pociętą w niezbyt grube plastry lekko rozbijamy. Sposób przyprawiania był kompletnym "freestylem", ale sprawdziłam na sobie....działa. Oczywiście wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Tak więc tym razem było tak: w kuchennym moździerzu utarłam kolorowy pieprz, kilka ziaren jałowca i ziela angielskiego. Powstałą mieszanką natarłam plastry karkówki, posoliłam, obsypałam lekko czerwonym delikatem i dołożyłam francuskiej musztardy. Plastry karkówki dobrze obsmażyłam na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Usmażone włożyłam do brytfanki, przełożyłam plastrami cebuli, wrzuciłam ząbki czosnku i listki laurowe. Na patelnie wlałam szklankę wody i sherry, dołożyłam kostkę rosołową i zagotowałam. Powstałym sosem zalałam karkówkę, wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ponad godzinę. Nie wypada zachwalać samej siebie, ale...karkówka wyszła bardzo aromatyczna, niezwykle miękka i krucha.
Przepis wrzuciłam specjalnie dla pewnego Wojtka, który o to poprosił, ponieważ pogardza z całego serca pokarmem -jak to nazwał z głębin oceanu i zażądał prawdziwego mięsa. Jak widać nawet wypróbował i jeszcze zdjęcie podesłał. Sos zbeszcześcił śmietaną, chyba się nie boi, że będzie gruby...:) Po ilości dodatkowych smsów, na które musiałam odpisać wnoszę iż nie potrafię precyzyjnie pisać przepisów.
nie jadłam bo nie zaprosiła...pominęła...a wygląda tak smakowicie :)
OdpowiedzUsuńno jaka gupia:* a jak ostatnio golonką częstowałam to nosem kręciła..........
OdpowiedzUsuń