czwartek, 9 stycznia 2014

Tajska sałatka z krewetkami

Tajska sałatka z krewetkami

Przepis inspirowany różnymi tajskimi sałatkami, czymś co gdzieś-kiedyś jadłam, widziałam, czytałam, znalazłam.

Tajska sałatka z krewetkami składniki:

  • kilka krewetek tygrysich
  • drobno posiekana kapusta pekińska
  • jedna marchewka starta na tarce
  • świeży ogórek starty na tarce (ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy)
  • posiekana cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem
  • pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
  • prażone orzeszki archaidowe utłuczone lekko w moździerzu

 

 

Tajska sałatka z krewetkami sos:

  • 3 łyżki sosu rybnego
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżeczki cukru palmowego
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
  • łyżka pasty chilli (sambal oelek) albo posiekane świeże chilli ilość w zależności od upodobań
  • 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry



Tajska sałatka z krewetkami jak zrobić:

Krewetki  rozmrożone, oczyszczone, bez głow i pancerzy, marynujemy przez chwile w odrobinie świeżego, startego imbiru, czosnku, soku z limonki i pasty chilli. Smażymy np. na patelni grillowej około 4 minut (nie dłużej bo będą twarde i niesmaczne). Do miski wrzucamy drobno pokrojoną kapustę pekińską, starta marchewkę, startego ogórka, posiekany szczypiorek, jeżeli lubimy to również kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Przygotowujemy sos i dokładnie łączymy z warzywami. Dorzucamy krewetki, a całość posypujemy prażonymi orzeszkami.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz