Tajska sałatka z krewetkami
Przepis inspirowany różnymi tajskimi sałatkami, czymś co gdzieś-kiedyś jadłam, widziałam, czytałam, znalazłam.
Tajska sałatka z krewetkami składniki:
- kilka krewetek tygrysich
- drobno posiekana kapusta pekińska
- jedna marchewka starta na tarce
- świeży ogórek starty na tarce (ogórka nie obieramy tylko dokładnie myjemy)
- posiekana cebulka dymka wraz ze szczypiorkiem
- pomidorki koktajlowe (opcjonalnie)
- prażone orzeszki archaidowe utłuczone lekko w moździerzu
Tajska sałatka z krewetkami sos:
- 3 łyżki sosu rybnego
- łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki cukru palmowego
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 drobno posiekany ząbek czosnku
- łyżeczka świeżego imbiru startego na tarce
- łyżka pasty chilli (sambal oelek) albo posiekane świeże chilli ilość w zależności od upodobań
- 2 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
- 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
Tajska sałatka z krewetkami jak zrobić:
Krewetki rozmrożone, oczyszczone, bez głow i pancerzy, marynujemy przez chwile w odrobinie świeżego, startego imbiru, czosnku, soku z limonki i pasty chilli. Smażymy np. na patelni grillowej około 4 minut (nie dłużej bo będą twarde i niesmaczne). Do miski wrzucamy drobno pokrojoną kapustę pekińską, starta marchewkę, startego ogórka, posiekany szczypiorek, jeżeli lubimy to również kilka przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych. Przygotowujemy sos i dokładnie łączymy z warzywami. Dorzucamy krewetki, a całość posypujemy prażonymi orzeszkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz