Drożdżowe bułeczki z twarogiem i rodzynkami
Miała być drożdżówka, dostałam przepis od pewnego Pana Domu....wychodzi podobno swietna, ale kto to widział, żeby na pieczenie ciasta poświęcić kilkanaście godzin. Szukać specjalnej mąki, a potem ją trzymać 12h na kaloryferze. Przepis jest zdecydowanie dla wyjątkowo ambitnych, ja jestem na to zbyt leniwa. Poniżej receptura łatwa i przyjemna...a bułeczki wychodzą naprawdę smaczne.
Drożdżowe bułeczki z twarogiem i rodzynkami składniki:
na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 jajko i 1 żółtko
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 10 dag roztopionego masła
- szczypta soli
na masę twarogową:
- 300 g twarogu
- żółtko
- torebka cukru waniliowego
- namoczone rodzynki
Drożdżowe bułeczki z twarogiem i rodzynkami jak zrobić:
Robimy zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i ciepłego mleka. Odstawiamy na chwilę, aż podwoi swoją objętość. Do przesianej mąki dodajemy cukier, jajka, roztopione masło i wlewamy zaczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać około 2h. W międzyczasie przygotowujemy farsz z twarogu i rodzynek. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę serową, zwijamy i tniemy w poprzek. Układamy na blachę lekko rozpłaszczając dłonią. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 20 minut. Upieczone możemy polukrować.
O tak, wyglądają suuper!
OdpowiedzUsuńmniam, pycha <3
OdpowiedzUsuń:):):):) naprawdę są dobre, a i przepis prosty:) polecam
OdpowiedzUsuńChętnie skusiłabym się na jedną :) Robiłam kiedyś bułeczki z podobnym nadzieniem, ale z powodu wrodzonego lenistwa skusiłam się na ciasto francuskie :) Też były niczego sobie, ale takie drożdżowe biją je na głowę :)
OdpowiedzUsuńw pełni rozumiem pojęcie: "wrodzone lenistwo" :):):):)
OdpowiedzUsuń