piątek, 3 stycznia 2014

Tortille z kurczakiem, warzywami i serem feta

Tortille z kurczakiem, warzywami i serem feta

Tortille z kurczakiem, warzywami i serem feta składniki:

  • mięso z kurczaka (piersi lub podudzia)
  • warzywa: tym razem była to cukinia i papryka
  • ser feta
  • zielona pietruszka
  • ulubione przyprawy    

      

    Tortille z kurczakiem, warzywami i serem feta jak zrobić:

    Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki i doprawiamy jak kto lubi. Ja doprawiłam solą, ostrą papryką, suszoną kolendrą, odrobiną curry i kminku, sokiem z limonki i świeżym czosnkiem. Dodajemy trochę naturalnego jogurtu i odstawiamy na jakiś czas-ja zostawiłam na całą noc w lodówce. Następnego dnia na patelni podsmażamy czerwoną paprykę i cukinię, zdejmujemy z patelni lekko twardawe, a na tej samej patelni smażymy kurczaka, dodając potem do niego warzywa. Na tortillach układamy farsz, posypujemy natką pietruszki i pokruszonym serem feta (patent od Berlińskich mistrzów kebaba). Smażymy na złoto na patelni, uprzednio zastanawiając się jak to zwinąć-albo na pół, ale wtedy na pewno część nam się wysypie na patelnię- jednak niewątpliwą zaletą jest możliwość pokrojenia potem tego na małe trójkąty, co daje nam szansę w miarę szykownego spożycia:. Albo zwijamy w kopertkę.

    Jak lubimy to robimy sos:
    To jest przepis pewnego Bartka:) nie wiem czy nie modyfikowany przez mojego brata:

    Jak zrobić sos:

    Jogurt naturalny mieszamy z niewielką ilością majonezu, dodajemy trochę vegety, świeżego czosnku i świeżego koperku – i już.
    Tortille jadł tester, zwany dalej królikiem doświadczalnym.Twierdził, że zachwyciła go świeża pietruszka. Wystawił ocenę 4.5 na 6 hmmmmm….. Ale zjadł 3 duże-to może się tylko tak droczył z ta oceną.



     

     

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz