ulubione przyprawy
Tortille z kurczakiem, warzywami i serem feta jak zrobić:
Mięso z kurczaka kroimy na małe kawałki i doprawiamy jak kto lubi. Ja doprawiłam solą, ostrą papryką, suszoną kolendrą, odrobiną curry i kminku, sokiem z limonki i świeżym czosnkiem. Dodajemy trochę naturalnego jogurtu i odstawiamy na jakiś czas-ja zostawiłam na całą noc w lodówce. Następnego dnia na patelni podsmażamy czerwoną paprykę i cukinię, zdejmujemy z patelni lekko twardawe, a na tej samej patelni smażymy kurczaka, dodając potem do niego warzywa. Na tortillach układamy farsz, posypujemy natką pietruszki i pokruszonym serem feta (patent od Berlińskich mistrzów kebaba). Smażymy na złoto na patelni, uprzednio zastanawiając się jak to zwinąć-albo na pół, ale wtedy na pewno część nam się wysypie na patelnię- jednak niewątpliwą zaletą jest możliwość pokrojenia potem tego na małe trójkąty, co daje nam szansę w miarę szykownego spożycia:. Albo zwijamy w kopertkę.
Jak lubimy to robimy sos:
To jest przepis pewnego Bartka:) nie wiem czy nie modyfikowany przez mojego brata:
Jak zrobić sos:
Jogurt naturalny mieszamy z niewielką ilością majonezu, dodajemy trochę vegety, świeżego czosnku i świeżego koperku – i już.
Tortille jadł tester, zwany dalej królikiem doświadczalnym.Twierdził, że zachwyciła go świeża pietruszka. Wystawił ocenę 4.5 na 6 hmmmmm….. Ale zjadł 3 duże-to może się tylko tak droczył z ta oceną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz