środa, 4 września 2013

Makaron smażony po chińsku

Makaron smażony po chińsku

Makaron smażony po chińsku to wieloskładnikowa danie, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Prezentowany przepis można potraktować jako przepis podstawowy, a dodatki możemy zmieniać w zależności od upodobań.

Makaron smażony po chińsku składniki:

  • 20 dag makaronu chow mein 
  •  30 dag mięsa z piersi kurczaka lub np. schabu wieprzowego
  • kilka dużych krewetek (opcjonalnie)
  • 5 suszonych grzybów shiitake
  • garść liści szpinaku  lub kapusta pekińska
  • cebula dymka, szczypiorek
  • papryczki chili
  • 3 ząbki czosnku
  • jasny sos sojowy
  • ciemny sos sojowy
  • dwie łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
  • olej sezamowy

 Jak zrobić:

 Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Grzyby shiitake zalewamy ciepła wodą, po kilku minutach odsączamy, usuwamy korzonki i tniemy w plasterki. Do dobrze rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekane lub wyciśnięte przez wyciskarkę ząbki czosnku, cebulę dymkę i posiekaną papryczkę chili – kapsaicyna w niej zawarta podobno poprawia humor… co tam wrzuciłam dwie:) Smażymy krótka chwilę, ciągle mieszając. Dorzucamy mięso z piersi kurczaka pokrojone na cienkie paseczki lub schab, smażymy 2 minuty. Dokładamy plasterki grzybów shiitake, garść liści szpinaku i kilka krewetek. Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Doprawiamy jasnym sosem sojowym i odrobiną ciemnego, winem ryżowym lub wytrawną sherry i olejem sezamowym. Dokładamy przygotowany wcześniej makaron chow mein i smażymy jeszcze kilka minut energicznie mieszając. Jeżeli potrzeba to dolewamy jeszcze trochę jasnego sosu sojowego. Makaron podajemy posypany posiekanym szczypiorkiem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz