Makaron smażony po chińsku
Makaron smażony po chińsku to wieloskładnikowa danie, niezbyt skomplikowane w przygotowaniu. Prezentowany przepis można potraktować jako przepis podstawowy, a dodatki możemy zmieniać w zależności od upodobań.
Makaron smażony po chińsku składniki:
- 20 dag makaronu chow mein
- 30 dag mięsa z piersi kurczaka lub np. schabu wieprzowego
- kilka dużych krewetek (opcjonalnie)
- 5 suszonych grzybów shiitake
- garść liści szpinaku lub kapusta pekińska
- cebula dymka, szczypiorek
- papryczki chili
- 3 ząbki czosnku
- jasny sos sojowy
- ciemny sos sojowy
- dwie łyżki wina ryżowego lub wytrawnej sherry
- olej sezamowy
Jak zrobić:
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Grzyby shiitake zalewamy ciepła wodą, po kilku minutach odsączamy, usuwamy korzonki i tniemy w plasterki. Do dobrze rozgrzanego woka wlewamy łyżkę oleju, wrzucamy posiekane lub wyciśnięte przez wyciskarkę ząbki czosnku, cebulę dymkę i posiekaną papryczkę chili – kapsaicyna w niej zawarta podobno poprawia humor… co tam wrzuciłam dwie:) Smażymy krótka chwilę, ciągle mieszając. Dorzucamy mięso z piersi kurczaka pokrojone na cienkie paseczki lub schab, smażymy 2 minuty. Dokładamy plasterki grzybów shiitake, garść liści szpinaku i kilka krewetek. Smażymy kolejną minutę cały czas mieszając. Doprawiamy jasnym sosem sojowym i odrobiną ciemnego, winem ryżowym lub wytrawną sherry i olejem sezamowym. Dokładamy przygotowany wcześniej makaron chow mein i smażymy jeszcze kilka minut energicznie mieszając. Jeżeli potrzeba to dolewamy jeszcze trochę jasnego sosu sojowego. Makaron podajemy posypany posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz