Hummus
Hummus to zimna, bezmięsna przekąska popularna na Bliskim Wschodzie, znana zarówno w tradycji arabskiej jak i żydowskiej.
Hummus składniki:
- puszka cieciorki
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny (albo więcej , jak kto lubi)
- Tahini, jeżeli kupna to 1 lub 2 łyżki stołowe, jeżeli robimy sami to zdecydowanie mniej
- 2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
Hummus jak zrobić:
Miksujemy odsączoną cieciorkę z oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i pastą Tahini (ja użyłam robionej samodzielnie, a przepis poniżej). Doprawiamy do smaku solą i jeżeli chcemy, żeby był ostrzejszy to papryczką chili albo sambalem. Jeżeli wydaje nam się zbyt gęsty możemy dolać jedną lub dwie łyżki wody. Podajemy z chlebkiem pita albo świeżymi warzywami (marchew,seler) pokrojonymi w kawałeczki. Mi najbardziej smakuje ze świeżą marchewką.
Tahini:
Pasta tahini to po prostu prażone ziarna sezamu zmiksowane z oliwą. Mam wrażenie, że tahini domowej roboty jest intensywniejsza w smaku niż kupiona. Dlatego trzeba uważać z ilością robiąc hummus, żeby się nie okazało , że wiodącym smakiem jest smak sezamu, silniejszy nawet od czosnku.
Tahini składniki:
- 200 g ziaren sezamu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Jak zrobić:
Na suchej patelni prażymy ziarna sezamu cały czas mieszając. Sezam ma się właściwie tylko zezłocić bo inaczej będzie gorzki i niesmaczny.Wystudzony miksujemy z oliwą z oliwek, aż do uzyskania gładkiej masy. Pastę możemy przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz