Zupa miso
Miso to pasta, która powstaje w wyniku fermentacji ziarna sojowego z dodatkiem ryżu lub jęczmienia i soli morskiej. Pastę można kupić głownie w sklepach z żywnością orientalną. Sama zupa jest bardzo pożywna i niezwykle zdrowa. Dla Japończyków stanowi danie śniadaniowe.
Zupa miso składniki:
- 3 suszone grzyby shiitake
- pasta miso
- gotowy bulion dashi albo samodzielnie zrobiony bulion warzywny
- szczypiorek
- wodorosty wakame lub prażone wodorosty nori
- 10-15 dag twardego sera tofu pokrojonego w kostkę lub/i grillowanego łososia
Jak zrobić:
Grzyby shiitake namaczamy w gorącej wodzie, po kilku minutach usuwamy korzonki i kroimy w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wywar warzywny lub wodę, do której dosypujemy japońskiego bulionu dashi w proszku. Ja używam tylko dashi – być może jestem zbyt leniwa na samodzielne gotowanie wywaru:). Wsypuję 10 g proszku na 4 szklanki wody – będą z tego dwie porcje zupy. Do gotującego się wywaru wrzucamy grzyby, glony wakame lub prażone nori, w zależności od osobistych preferencji lub tego co akurat mamy w domu. Gotujemy parę minut. Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojony w kostkę serek tofu lub kawałki grillowanego łososia. Wywar zdejmujemy z ognia i dopiero rozprowadzamy w nim pastę miso aby w ten sposób zachowała swoją aktywność biologiczną. Na tą ilość wywaru dajemy około dwóch łyżek miso i dokładnie rozprowadzamy w garnku. Zupę rozlewamy do dwóch małych miseczek i dekorujemy siekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz