wtorek, 10 września 2013

Łosoś na szpinaku

Łosoś na szpinaku

Łosoś na szpinaku składniki:

  •  250 g łososia
  •  200 g świeżego szpinaku
  •  sos teriyaki lub sos sojowy Kikkoman lub lidlowy wynalazek Soy Sauce  (oznaczony jako Japanese Style)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

 Łosoś na szpinaku jak zrobić:

Filetujemy łososia lub kupujemy gotowe filety. Usuwamy ości, pozbywamy się skóry i przygotowujemy zgrabne porcje. Jeżeli chodzi o sposób marynowania, a dokładnie o smak marynaty to wszystko zależy oczywiście od osobistych preferencji. Możemy użyć sosu teriyaki (gotowego lub zrobić sami), który akurat dla mnie jest nieco zbyt słodki, a mój ulubiony japoński sos sojowy Kikkoman niestety nie tonuje tak dobrze lekkiej goryczki szpinaku. Znalazłam rozwiązanie idealne-kupiłam w Lidlu, przez przypadek jasny sos sojowy oznaczony jako Japanese Style:) Nie jest tak słony jak Kikkoman i nie tak słodki jak teriyaki, w przypadku grillowanego łososia na szpinaku sprawdza się idealnie. Tak więc jeżeli w końcu zdecydujemy się na odpowiadający nam sos, polewamy nim obficie nasze porcje łososia i marynujemy pół godziny. Tak przygotowaną rybę smażymy na patelni grillowej lub na grillu. Pamiętając oczywiście o tym, że ryby nie wolno przesmażyć-w środku musi pozostać soczysta i delikatna. W międzyczasie rozgrzewamy drugą patelnię, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dorzucamy dwa posiekane ząbki czosnku i oczyszczone, pozbawione łodyżek listki szpinaku. Smażymy 3-4 minuty, nakładamy na talerz, a na nim układamy łososia. Podajemy od razu.




1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe rozwiązanie no i przede wszystkim zdrowe i pożywne danie. Ja przy okazji na pewno mogę każdemu polecić przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ gdyż właśnie tak podany łosoś musi smakować.

    OdpowiedzUsuń