Łosoś na szpinaku
Łosoś na szpinaku składniki:
- 250 g łososia
- 200 g świeżego szpinaku
- sos teriyaki lub sos sojowy Kikkoman lub lidlowy wynalazek Soy Sauce (oznaczony jako Japanese Style)
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Łosoś na szpinaku jak zrobić:
Filetujemy łososia lub kupujemy gotowe filety. Usuwamy ości, pozbywamy się skóry i przygotowujemy zgrabne porcje. Jeżeli chodzi o sposób marynowania, a dokładnie o smak marynaty to wszystko zależy oczywiście od osobistych preferencji. Możemy użyć sosu teriyaki (gotowego lub zrobić sami), który akurat dla mnie jest nieco zbyt słodki, a mój ulubiony japoński sos sojowy Kikkoman niestety nie tonuje tak dobrze lekkiej goryczki szpinaku. Znalazłam rozwiązanie idealne-kupiłam w Lidlu, przez przypadek jasny sos sojowy oznaczony jako Japanese Style:) Nie jest tak słony jak Kikkoman i nie tak słodki jak teriyaki, w przypadku grillowanego łososia na szpinaku sprawdza się idealnie. Tak więc jeżeli w końcu zdecydujemy się na odpowiadający nam sos, polewamy nim obficie nasze porcje łososia i marynujemy pół godziny. Tak przygotowaną rybę smażymy na patelni grillowej lub na grillu. Pamiętając oczywiście o tym, że ryby nie wolno przesmażyć-w środku musi pozostać soczysta i delikatna. W międzyczasie rozgrzewamy drugą patelnię, wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i dorzucamy dwa posiekane ząbki czosnku i oczyszczone, pozbawione łodyżek listki szpinaku. Smażymy 3-4 minuty, nakładamy na talerz, a na nim układamy łososia. Podajemy od razu.
Bardzo ciekawe rozwiązanie no i przede wszystkim zdrowe i pożywne danie. Ja przy okazji na pewno mogę każdemu polecić przepis z https://mowisalmon.pl/przepisy/poke-bowl-z-surowym-lososiem-mowi-z-ryzem/ gdyż właśnie tak podany łosoś musi smakować.
OdpowiedzUsuń