środa, 4 września 2013

Zupa chińska z makaronem chow mein

Zupa chińska z makaronem chow mein

Przeważnie azjatyckie zupy są bardzo bogate w składniki i mogą z powodzeniem zastąpić pełny posiłek. Poniższy przepis możemy potraktować jako przepis podstawowy i modyfikować składniki w zależności od upodobań i tego co akurat mamy w domu.

Zupa chińska z makaronem chow mein składniki:

  • 25 dag mięsa z piersi kurczaka lub schabu wieprzowego
  • kilka dużych krewetek (opcjonalnie)
  • 4 grzyby shiitake, suszone, namoczone
  • 10 dag liści szpinaku albo kapusty pekińskiej
  • 10 dag pędów bambusa
  • 2 cebule dymki
  • makaron chow mein
  • olej do smażenia
  • jasny sos sojowy
  • sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
  • olej sezamowy
  • 2 łyżki wina ryżowego  (lub wytrawnej sherry)

 

Jak zrobić:

Mięso z piersi kurczaka lub schab kroimy w cieniutkie paseczki w poprzek włókien. Grzyby odciskamy z wody, pozbawiamy korzonków i kroimy w plasterki. Kroimy też pędy bambusa, liście szpinaku i cebulę dymkę. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy olej w woku, wrzucamy mięso i cebule dymkę, smażymy około minuty, ciągle mieszając. Po minucie dorzucamy pokrojone pędy bambusa, szpinak i plasterki grzybów shiitake i smażymy następną minutę. Solimy do smaku, wsypujemy cukier, doprawiamy jasnym sosem sojowym, czarnym pieprzem, winem ryżowym i olejem sezamowym. Dolewamy 3 szklanki wody lub wywaru z kurczaka i gotujemy około 20 minut. Jeżeli zdecydowaliśmy się użyć również krewetek, a ja bym sobie nie darowała, to wrzucamy je jakieś 3 minuty przed końcem gotowania zupy.  Podajemy z makaronem chow mein.

2 komentarze: