Zupa chińska z makaronem chow mein
Przeważnie azjatyckie zupy są bardzo bogate w składniki i mogą z powodzeniem zastąpić pełny posiłek. Poniższy przepis możemy potraktować jako przepis podstawowy i modyfikować składniki w zależności od upodobań i tego co akurat mamy w domu.
Zupa chińska z makaronem chow mein składniki:
- 25 dag mięsa z piersi kurczaka lub schabu wieprzowego
- kilka dużych krewetek (opcjonalnie)
- 4 grzyby shiitake, suszone, namoczone
- 10 dag liści szpinaku albo kapusty pekińskiej
- 10 dag pędów bambusa
- 2 cebule dymki
- makaron chow mein
- olej do smażenia
- jasny sos sojowy
- sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
- olej sezamowy
- 2 łyżki wina ryżowego (lub wytrawnej sherry)
Jak zrobić:
Mięso z piersi kurczaka lub schab kroimy w cieniutkie paseczki w poprzek włókien. Grzyby odciskamy z wody, pozbawiamy korzonków i kroimy w plasterki. Kroimy też pędy bambusa, liście szpinaku i cebulę dymkę. Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Rozgrzewamy olej w woku, wrzucamy mięso i cebule dymkę, smażymy około minuty, ciągle mieszając. Po minucie dorzucamy pokrojone pędy bambusa, szpinak i plasterki grzybów shiitake i smażymy następną minutę. Solimy do smaku, wsypujemy cukier, doprawiamy jasnym sosem sojowym, czarnym pieprzem, winem ryżowym i olejem sezamowym. Dolewamy 3 szklanki wody lub wywaru z kurczaka i gotujemy około 20 minut. Jeżeli zdecydowaliśmy się użyć również krewetek, a ja bym sobie nie darowała, to wrzucamy je jakieś 3 minuty przed końcem gotowania zupy. Podajemy z makaronem chow mein.
będziesz to jadł???:)))
OdpowiedzUsuńjuż zjadłam:)
OdpowiedzUsuń