Zupa grzybowo-serowa z mięsnymi pulpecikami
Zupa grzybowo-serowa na pewno nie należy do dietetycznych:) Ale jej smak zagłuszy skutecznie wyrzuty sumienia:)
Zupa grzybowo-serowa z mięsnymi pulpecikami składniki:
- 500 g dobrego mięsa mielonego np. łopatka wieprzowa, mięso indyka
- 500 g pieczarek lub grzybów leśnych, ewentualnie garść suszonych grzybów
- trzy duże serki topione
- śmietanka 30% (opcjonalnie)
- oliwa z oliwek, trochę masła
- cebula
- natka pietruszki
- pęczek szczypiorku
- sok z cytryny
- ziele angielskie, listki laurowe, pieprz czarny i inne przyprawy
Jak zrobić:
Na oliwie z oliwek, wymieszanej z odrobiną masła podsmażamy pieczarki lub grzyby leśne z cebulką (ja tym razem użyłam pieczarek). Dorzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, trzy listki laurowe, jeden przeciśnięty przez wyciskarkę ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Jak grzyby się zrumienią solimy je i doprawiamy czarnym pieprzem. Przekładamy do dużego gara i zalewamy wodą – co najmniej 6 litrów:). Jak nam się woda zagotuje dorzucamy topione serki i gotujemy wszystko na małym ogniu. W między czasie przygotowujemy mięso na pulpeciki – dodajemy jajko, trochę bułki tartej i ulubione przyprawy. Lepimy małe kulki i wrzucamy bezpośrednio do gotującej się zupy. Jak wypłyną to całość zabielamy 30% śmietanką (opcjonalnie bo tłusta), doprawiamy sokiem z cytryny, czarnym pieprzem i solimy. Dodajemy posiekany pęczek szczypiorku i dla chętnych:) trochę posiekanej papryczki chili. Podajemy z plasterkami grzybów zezłoconymi na maśle i natką pietruszki – możemy przygotować również grzanki z pszennego pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz