Chrupiące kulki wieprzowe
Chrupiące kulki wieprzowe składniki:
- 500 g chudej, mielonej wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki siekanej natki pietruszki albo kolendry
- 2 łyżki sosu rybnego albo ostrygowego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- trochę cienkiego makaronu jajecznego
- olej do głębokiego smażenia
- sól, czarny pieprz
Chrupiące kulki wieprzowe jak zrobić:
Do mielonego mięsa dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki, sos rybny lub ostrygowy, bułkę tarta i jajko. Przyprawiamy czarnym pieprzem i solą (jeżeli potrzeba-sos rybny jest bardzo słony). Mieszamy i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każda kulkę owijamy w kilka nitek makaronu (makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu), starając się zwijać nitki na krzyż. Nie powiem czynność co najmniej irytująca, ale warto:) Rozgrzewamy olej w naczyniu do głębokiego smażenia (ja użyłam woka) i wrzucamy porcjami kulki wieprzowe owinięte makaronem. Smażymy tak długo, aż będą złote i chrupiące. Ja jadłam z czosnkowym sosem chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz