piątek, 6 września 2013

Mus z drobiowej wątróbki na pszennej grzance

Mus z drobiowej wątróbki na pszennej grzance

Mus z drobiowej wątróbki na pszennej grzance polecam wszystkim, którzy mają ochotę na nieskomplikowaną a zarazem  niebanalną przekąskę o wyrazistym smaku.

Mus z drobiowej wątróbki składniki:

  • 30 dkg wątróbki drobiowej
  • jedna lub dwie spore cebule
  •  jabłko
  •  zielona pietruszka
  •  oliwa z oliwek
  •  sól, pieprz

 

Jak zrobić:

Oczyszczoną bardzo dokładnie wątróbkę drobiową smażymy na patelni (na niewielkiej ilości oliwy z oliwek) razem z pokrojoną w talarki cebulą (ilość cebuli zależy od indywidualnych upodobań)  i kilkoma kawałkami jabłka (ale jabłko to opcjonalnie – tez jak kto lubi ). Jak wątróbka się dobrze zrumieni dolewamy trochę wody i dusimy około 20 minut. Solimy dopiero pod koniec smażenia (bo inaczej zrobi się twarda) i doprawiamy odrobiną czarnego pieprzu:) A zresztą co tam – jaką odrobiną – ja lubię dużo:) Jak ostygnie miksujemy na gładka masę dolewając trochę oliwy z oliwek. Powstanie gładka masa idealna do smarowania grzanek albo kanapek. W międzyczasie robimy grzanki z pszennego pieczywa – na patelni grillowej, grillu bądź w tosterze. Naszym wątróbkowym musem smarujemy grzanki, które posypujemy siekaną natką pietruszki i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Grzanki serwujemy np z małymi pomidorkami koktajlowymi podsmażonymi na grillowej patelni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz