wtorek, 10 września 2013

Krewetki z patelni, z czosnkiem i natką pietruszką

Krewetki z patelni, z czosnkiem i natką pietruszką

Krewetki z patelni, z czosnkiem i natką pietruszki, smażone na oliwie z oliwek, maśle lub kombinacji jednego i drugiego, doprawione sokiem z limonki lub białym winem, jedzone prosto z patelni – to chyba mój ulubiony sposób serwowania krewetek. Przygotowuje się je dosłownie w kilka minut, trzeba tylko zadbać o dobrej jakości produkty: świeże krewetki, dobra oliwa…. i już.

Krewetki z patelni, z czosnkiem i natką pietruszki składniki:

  •  krewetki, najlepiej duże i szare:)
  • natka pietruszki
  • sok z limonki lub białe wytrawne wino
  • kilka ząbków czosnku
  • sól
  • papryczka chili jak lubimy
  • oliwa z oliwek, trochę masła
  • bagietka

Jak zrobić:

Oczyszczone i obrane krewetki skrapiamy sokiem z limonki, dorzucamy kilka przeciśniętych przez wyciskarkę ząbków czosnku, posypujemy dużą ilością posiekanej natki pietruszki i odstawiamy na chwilkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek (opcjonalnie z łyżka masła), wrzucamy posiekaną papryczkę chili, o ile lubimy i używamy – wrzucamy krewetki. Smażymy 4 minuty, solimy. Trzeba pamiętać, że krewetki muszą pozostać jędrne i soczyste – jeżeli je przesmażymy zrobią się twarde i gumowate to znaczy ohydne, nie róbmy tego sobie i krewetkom:). Jemy prosto z patelni, maczając kawałki bagietki w powstałym sosie…..Czasem dodaje tylko odrobinę oliwy i rezygnuję z masła, za to do smażenia dodaje kilka łyżek kwaśnej śmietany 18%, powstały sos jest naprawdę bardzo smaczny – lekko kwaśny od limonki, pikantny od chili z wyraźnym aromatem zielonej pietruszki, trzeba uważać bo zjemy naprawdę dużo bagietki, a jak wiemy pszenne pieczywo hmmmmm...  no cóż na pewno nie odchudza:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz