Spaghetti Bolognese
spaghetti bolognese składniki:
- 500 g mielonej wołowiny (ale dobra mielona łopatka czy szynka też się sprawdzi)
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki
- tarty parmezan
- łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- opcjonalnie kapary
Jak zrobić:
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i roztarte ząbki czosnku. Podsmażamy chwilę i dodajemy mielone mięso. W trakcie smażenia rozgniatamy wszystkie grudki mięsa, wlewamy pomidory i wino. Dosypujemy łyżeczkę cukru::), sól, pieprz, i posiekaną natkę pietruszki (pól pęczka). Dusimy bez przykrycia......jakiś czas:). Oryginalne włoskie przepisy zalecają długie duszenie duszenie, u mnie to trwa najwyżej 40minut. Być może jest to zbrodnia przeciwko spaghetti bolognese, ale ja dorzucam jeszcze kaparów. Gotowym sosem polewamy dobrej jakości makaron spaghetti, ugotowany oczywiście al dente i posypujemy parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz