Tajska zupa z krewetkami i kurczakiem
Tajska zupa z krewetkami i kurczakiem ma złożony, wielowymiarowy smak – wyraźnie czuć posmak trawy cytrynowej. liści limonki kaffir, aromat sosu rybnego i posmak sezamowego oleju. Zupa jest jednocześnie słona, kwaśna i pikantna –bardzo rozgrzewa.
Tajska zupa z krewetkami i kurczakiem składniki:
- pierś z kurczaka
- krewetki
- płaski makaron ryżowy
- papryczka chilli
- kilka ząbków czosnku
- limonka
- korzeń imbiru (kawałek)
- cebula dymka
- dwa listki limonki kaffir
- trawa cytrynowa
- jasny sos sojowy
- sos rybny
- olej sezamowy
- łyżka cukru najlepiej brązowego
- świeża kolendra
Jak zrobić:
Na rozgrzanym w woku oleju smażymy posiekana papryczkę chilli, 4 przeciśnięte przez wyciskarkę lub posiekane ząbki czosnku, trochę startego na tarce świeżego imbiru, posiekaną dymkę, dobrze obtłuczoną trawę cytrynową (trawa uwalnia wtedy swój aromat- robimy to tłuczkiem do mięsa lub tym co nam w ręce wpadnie, wyobrażając sobie wtedy radośnie kogoś, kto nam się właśnie naraził). Dorzucamy, jeżeli mamy, kilka krewetek w pancerzach (zupa będzie wtedy znacznie bardziej aromatyczna) i kurczaka pociętego na małe kawałki. Chwilę smażymy i przekładamy do dużego garnka (co najmniej 6 litrów:):):):)) i zalewamy wodą. Dorzucamy listki limonki, cukier–doprawiamy jasnym sosem sojowym, sosem rybnym, olejem sezamowym, sokiem z limonki. Gotujemy kilkanaście minut, a pod koniec gotowania dorzucamy obrane z pancerzy krewetki tygrysie (najlepiej szare) i gotujemy jeszcze jakieś 3/4 minuty. Podajemy w małych miseczkach. Dorzucamy płaskiego ryżowego makaronu, posiekanej dymki, papryczki chilli i sporo świeżej kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz