Bliny ze śmietaną i kawiorem
Bliny składniki:
- 3 dag świeżych drożdży
- 20 dag mąki pszennej
- 20 dag maki gryczanej
- łyżka cukru
- 2 jajka
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki masła
- sól do smaku
- kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś, kapary i inne frykasy:)
Bliny jak zrobić:
Kruszymy i rozcieramy 3 dag drożdży z łyżką cukru. Zalewamy 0,5l ciepłego mleka i dosypujemy szczyptę soli. Dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy. Gotowy rozczyn zostawiamy na 20 min czekając aż znacznie zwiększy swoją objętość. Ubijamy na sztywno pianę z dwóch białek, przesiewamy resztę mąki i wsypujemy do dużej miski, dodajemy żółtka, stopione masło oraz uprzednio przygotowany rozczyn. Dokładnie mieszamy wszystko razem i łączymy z pianą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Łyżką nakładamy ciasto na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną teflonową patelnię. Niektórzy nacierają powierzchnie smażenia plastrem słoniny. Smażymy z obu stron aż ciasto się zarumieni. Po zdjęciu z patelni podajemy na gorąco, ułożone w stos, z kwaśną śmietaną i kawiorem, opcjonalnie z wędzonym łososiem, kaparami, topionym masłem……
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz