Tiramisu
by CATALIN BUGAN
Ingredients:
- 1 cup espress
- 3 egg yolks
- ½ cup sugar
- 3 tbsp dark rum
- 8 oz Mascarpone Cheese
- ¾ cup Heavy Cream
- 12 Lady Finger Cookies
- shaved extra dark chocolate as garnish.
Beat eggs and sugar for 2 minutes. Add mascarpone and
mix. Separately beat Cream until it
forms peaks then fold it into the egg, sugar and cheese mixture. Place Lady fingers in deep tray. Brush on Espresso and rum
mixture. Gently layer cheese mixture on
top. Place another layer of lady fingers on top and repeat process. After last layer of lady fingers, place in refrigerator
for at least three hours. Before serving
add freshly shaved dark chocolate
Tiramisu
Przepis od przyjaciela:) wygląda na prosty:) i smaczny.Jak zrobię to wstawię zdjęcia mojego autorstwa.
Tiramisu składniki:
- 1 filiżanka espresso
- 3 żółtka
- 1/2 filiżanki cukru
- 3 stołowe łyżki ciemnego rumu
- 250 g serka Mascarpone
- 3/4 filiżanki tłustejśmietanki
- 12 biszkoptów po naszemu to chyba będą Kocie Języczki? ktoś wie?
- starta, ciemna czekolada do dekoracji
Tiramisu jak zrobić:
Ubijamy żółtka z cukrem (około 2 min.), dodajemy mascarpone i miksujemy. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę i tu dla mnie ilekroć wykonuję tę czynność zaczynają się regularne kłopoty albo śmietana (mimo, że schłodzona i tłusta) się nie ubija....zdarzyło mi się też z mą bratową Ewelinka ubić masło (może się zagadałyśmy:) ). Ktoś ma jakiś patent na to? Zakładając, że misja zakończyła się powodzeniem, mieszamy śmietanę z mascarpone i żółtkami. Kocie Języczki :) namaczamy w mieszance rumu z espresso i robimy przekładańca. Biszkopty, masa, biszkopty masa...kończymy masą serowo-śmietanową i wkładamy do lodówki na jakieś 3 godziny. Przed podaniem dekorujemy tartą, gorzką czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz