Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo-winnym
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo – winnym to naprawdę błyskawiczne danie. Zrobiła mi to kiedyś bratowa, a przepis pochodzi zdaje mi się z Tajlandii - przywieziony przez znajomych.
Makaron z krewetkami składniki:
- krewetki – trudno powiedzieć ile:) jak kto lubi
- szklanka kwaśnej śmietany
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- pól szklanki (albo troszeczkę więcej) wytrawnego, białego wina
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Jak zrobić:
Do oczyszczonych i obranych krewetek dorzucamy przeciśnięte przez wyciskarkę ząbki czosnku i odstawiamy na parę minut. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy krewetki i smażymy krótką chwilę, nie dłużej niż dwie minuty, pamiętając, że nie ma nic gorszego niż twarde, gumowate i przesmażone krewetki:) Po dwóch minutach dolewamy śmietanę, dokładamy łyżeczkę przecieru pomidorowego i podlewamy winem. Wino musi być białe, wytrawne i dobrej jakości. Zasada jest taka, że do gotowania używamy takiego wina jakiego chętnie byśmy sami się napili. Czyli darujmy sobie wszystkie kwaśne „sikacze”, szkoda zmarnować dobre krewetki:) Gotujemy jeszcze chwilę solimy do smaku i doprawiamy czarnym pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem, tak samo dobrze sprawdzi się spaghetti jak i penne czy świderki, które wyśmienicie oblepiają się gęstym śmietanowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz