Kurczak z szynką szwarcwaldzką
Kurczak z szynką szwarcwaldzką składniki:
- pierś z kurczaka
- szynka szwarcwaldzka
- sól, pieprz, papryczka chilli, czosnek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- dowolne dodatki
Jak zrobić:
Pierś z kurczaka kroimy na części i rozbijamy jak na kotlety – doprawiamy jak lubimy: sok z cytryny, chilli, czosnek, sól, pieprz i lekko rozbijamy jeszcze raz, tym razem z plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Oczywiście może być to nasz polski boczek czy szynka parmeńska. Ja lubię szynkę szwarcwaldzka za jej dymny smak, dzięki niej kurczak nabiera niepowtarzalnego aromatu. Nasze rozbite wraz z szynką kotlety składamy na pół (do środka można jeszcze napchać innych składników, w zależności od tego co nam fantazja dyktuje: kapary, oliwki, świeże zioła, suszone pomidory, ser pleśniowy itd). Smażymy bądź grillujemy – byle nie za długo, żeby kurczak nie wysechł na wiór:)
Pierś z kurczaka smażoną z szynką szwarcwaldzką podajemy w zależności od upodobań, np z sałatą rzymską, oliwkami i sosem vinegrette.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz