Tajska zupa z pastą tom yum i mlekiem kokosowym
Niech nikogo nie przerazi, ani nie zniechęci ilość składników-jak już skompletujemy wszystkie:) to przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie pół godzinki. A cały trud wynagrodzi nam niezwykły i wciągajacy smak zupy.
Tajska zupa z pastą tom yum i mlekiem kokosowym składniki:
- krewetki
- pierś z kurczaka
- 3 /4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 listki limonki kaffir
- trawa cytrynowa
- kilka łyżek pasty tom yum
- papryczki chili (dla zaawansowanych)
- kawałek korzenia imbiru
- sok z limonki
- sos rybny
- puszka mleka kokosowego (400ml)
- łyżeczka brązowego cukru
- grzyby mun (opcjonalnie)
- makaron np. płaski ryżowy albo spaghetti sojowe
- kiełki fasoli mung
- świeża kolendra
Jak zrobić:
Na rozgrzanym woku podsmażamy posiekaną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, papryczki chili (tym razem były to dwie łyżki sambal oelek) oraz imbir. Po chwili smażenia dodajemy listki limonki, trawę cytrynową i trzy lub cztery duże łyżki pasty tom yum. Całość chwilę smażymy, żeby wszystkie składniki uwolniły swój aromat i dorzucamy mięso z piersi kurczaka pokrojone w małe kawałki (kroimy w poprzek włókien). Po 3 minutach przekładamy wszystko do garnka i zalewamy wodą. Opcjonalnie możemy dołożyć ulubionych składników np. grzybów mun czy pieczarek. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy brązowym cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki lub cytryny. Gotujemy kilkanaście minut, dorzucamy krewetki i gotujemy jeszcze mała chwile, uważając żeby nie przegotować krewetek bo będą twarde. Zupę podajemy z makaronem, kiełkami fasoli mung, posypaną spora ilością świeżej kolendry. Powinna być wyraźnie kwaśna od soku z limonki i pasty tom yum, słodkawa od cukru i mleka kokosowego, słona i aromatyczna od sosu rybnego i zdecydowanie pikantna. Przynajmniej, taka właśnie mi smakuje najbardziej:)
Zostałam poczęstowana przez Osobę Gotującą i przyznaję, że niebo w gębie! Gdyby nie to, że jestem na durnej diecie, zjadłabym razem z garnkiem i uzdolnioną kuchtą!:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis, który stał się podstawą do mojej wersji zupy tom yum, chyba równie smacznej, jak oryginał. Zachowałem niektóre fragmenty oryginału.
OdpowiedzUsuńZupa tom yum z krewetkami a la Kriss
Składniki:
• 10 mrożonych krewetek
• 3 ząbki czosnku
• 2 cm imbiru
• 1 duża cebula
• 1-1½ łyżki pasty tom yum
• 1 l wody
• 1 kostka rosołowa
• 1 czerwona papryka
• 1 duży pomidor
• ½ - 1 łyżki soku z cytryny
• 4 łyżki sosu rybnego
• 1 puszka (165 ml) mleczka kokosowego
• 1 łyżka brązowego cukru
• 6-8 małych pieczarek
• ew. szczypiorek
Przygotowanie:
• Gotujemy bulion z kostki w 1 litrze wody.
• Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na ósemki
• Pomidor i krewetki zalewamy wrzątkiem,
• Podsmażamy na patelni posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku jak i imbiru, dodajemy pieczarki i smażymy ok. 4 min..
• Dodajemy pastę tom yum. Całość smażymy jeszcze ok. 3 minut, żeby wszystkie składniki uwolniły swój aromat.
• Przekładamy wszystko do garnka z bulionem. Dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy brązowym cukrem, sosem rybnym oraz sokiem z limonki lub cytryny. Dorzucamy pokrojoną w kawałki paprykę. Gotujemy ok. 15 minut. Po 10 minutach dorzucamy oskórowany i pokrojony w kawałki pomidor.
• Dorzucamy rozmrożone, pokrojone na trzy kawałki krewetki i gotujemy jeszcze ok. 2 minut, uważając żeby nie przegotować krewetek, bo będą twarde.
Zupę możemy posypać posiekanym szczypiorkiem. Powinna być wyraźnie kwaśna od soku z limonki i pasty tom yum, słodkawa od cukru i mleka kokosowego, słona i aromatyczna od sosu rybnego i zdecydowanie pikantna.