wtorek, 10 września 2013

Tajska zupa z pastą tom yum i mlekiem kokosowym

Tajska zupa z pastą tom yum i mlekiem kokosowym

Niech nikogo nie przerazi, ani nie zniechęci ilość składników-jak już skompletujemy wszystkie:) to przygotowanie zupy zajmie nam dosłownie pół godzinki. A cały trud wynagrodzi nam niezwykły i wciągajacy smak zupy.

Tajska zupa z pastą tom yum i mlekiem kokosowym składniki:

  • krewetki
  • pierś z kurczaka
  • 3 /4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 listki limonki kaffir
  • trawa cytrynowa
  • kilka łyżek pasty tom yum
  • papryczki chili (dla zaawansowanych)
  • kawałek korzenia imbiru
  • sok z limonki
  • sos rybny
  • puszka mleka kokosowego (400ml)
  • łyżeczka brązowego cukru
  • grzyby mun (opcjonalnie)
  • makaron np. płaski ryżowy albo spaghetti sojowe
  • kiełki fasoli mung
  • świeża kolendra

 Jak zrobić:

Na rozgrzanym woku podsmażamy posiekaną cebulę, zmiażdżone ząbki czosnku, papryczki chili (tym razem były to dwie łyżki sambal oelek) oraz imbir. Po chwili smażenia dodajemy listki limonki, trawę cytrynową i trzy lub cztery duże łyżki pasty tom yum. Całość chwilę smażymy, żeby wszystkie składniki uwolniły swój aromat i dorzucamy mięso z piersi kurczaka pokrojone w małe kawałki (kroimy w poprzek włókien). Po 3 minutach przekładamy wszystko do garnka i zalewamy wodą. Opcjonalnie możemy dołożyć ulubionych składników np. grzybów mun czy pieczarek. Dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy brązowym cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki lub cytryny. Gotujemy kilkanaście minut, dorzucamy krewetki i gotujemy jeszcze mała chwile, uważając żeby nie przegotować krewetek bo będą twarde. Zupę podajemy z makaronem, kiełkami fasoli mung, posypaną spora ilością świeżej kolendry. Powinna być wyraźnie kwaśna od soku z limonki i pasty tom yum, słodkawa od cukru i mleka kokosowego, słona i aromatyczna od sosu rybnego i zdecydowanie pikantna. Przynajmniej, taka właśnie mi smakuje najbardziej:)







2 komentarze:

  1. Zostałam poczęstowana przez Osobę Gotującą i przyznaję, że niebo w gębie! Gdyby nie to, że jestem na durnej diecie, zjadłabym razem z garnkiem i uzdolnioną kuchtą!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za przepis, który stał się podstawą do mojej wersji zupy tom yum, chyba równie smacznej, jak oryginał. Zachowałem niektóre fragmenty oryginału.
    Zupa tom yum z krewetkami a la Kriss
    Składniki:
    • 10 mrożonych krewetek
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 cm imbiru
    • 1 duża cebula
    • 1-1½ łyżki pasty tom yum
    • 1 l wody
    • 1 kostka rosołowa
    • 1 czerwona papryka
    • 1 duży pomidor
    • ½ - 1 łyżki soku z cytryny
    • 4 łyżki sosu rybnego
    • 1 puszka (165 ml) mleczka kokosowego
    • 1 łyżka brązowego cukru
    • 6-8 małych pieczarek
    • ew. szczypiorek
    Przygotowanie:
    • Gotujemy bulion z kostki w 1 litrze wody.
    • Cebulę kroimy w kostkę, a pieczarki na ósemki
    • Pomidor i krewetki zalewamy wrzątkiem,
    • Podsmażamy na patelni posiekaną cebulę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku jak i imbiru, dodajemy pieczarki i smażymy ok. 4 min..
    • Dodajemy pastę tom yum. Całość smażymy jeszcze ok. 3 minut, żeby wszystkie składniki uwolniły swój aromat.
    • Przekładamy wszystko do garnka z bulionem. Dolewamy mleczko kokosowe, doprawiamy brązowym cukrem, sosem rybnym oraz sokiem z limonki lub cytryny. Dorzucamy pokrojoną w kawałki paprykę. Gotujemy ok. 15 minut. Po 10 minutach dorzucamy oskórowany i pokrojony w kawałki pomidor.
    • Dorzucamy rozmrożone, pokrojone na trzy kawałki krewetki i gotujemy jeszcze ok. 2 minut, uważając żeby nie przegotować krewetek, bo będą twarde.
    Zupę możemy posypać posiekanym szczypiorkiem. Powinna być wyraźnie kwaśna od soku z limonki i pasty tom yum, słodkawa od cukru i mleka kokosowego, słona i aromatyczna od sosu rybnego i zdecydowanie pikantna.

    OdpowiedzUsuń