Golonka z chrupiącą skórką
Golonka z chrupiącą skórką składniki:
- golonka z kością ( tym razem około 1,5 kg )
- musztarda
- czarny pieprz
- ziele angielskie
- sól
- do podlewania: piwo i bulion z odrobiną miodu
Jak zrobić:
Tym razem przed pieczeniem eksperymentalnie moczyłam golonkę 2 godziny w solance. Proporcje solanki to dwie łyżki stołowe soli na litr wody. Czytałam, że solanka sprawia, że mięso staje się wyjątkowo soczyste-a można je tak marynować nawet kilkanaście godzin. Przed pieczeniem "obsuszoną" golonkę natarłam czarnym pieprzem, zielem angielskim, musztardą, i pocięłam skórkę (sposób podpatrzony od mojego brata). Golonkę ułożyłam w brytfance i podlałam dobrze piwem. Piekłam mniej więcej 4 godziny w temperaturze około 180 stopni, podlewając co kilkanaście minut piwem lub bulionem z odrobina miodu. Pod koniec pieczenia (jakieś 30 minut) zwiększyłam temperaturę pieczenia do 220-240 stopni. Skórka rzeczywiście była jak chips, a mięso w środku miękkie i soczyste.
mniam, mgło by się wydawać że golonka to taka męka potrawa a ja golonkę wręcz uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego co najlepsze w nowym roku i zapraszam do siebie :)
Zaraz tam męskie:):):):):)
UsuńPychota! Bardzo lubię golonkę, a ta wygląda tak apetycznie, że mam ochotę pobiec po musztardę i zabrać się za jedzenie :D
OdpowiedzUsuń