Gulasz z grzybami
przepis i zdjęcie: Anna Szczepaniak
Gulasz z grzybami składniki:
- 500 gram wieprzowiny np. szynka lub łopatka
- pół filiżanki suszonych grzybów ( uprzednio dobrze namoczonych)
- cebula
- czosnek
- dwie, trzy łyżki kwaśnej śmietany
- sól, kolorowy, świeżo zmielony pieprz, czomber, tymianek, papryka czerwona łagodna i ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie
Gulasz z grzybami jak zrobić:
Mięso kroimy w małe kawałki (około 2-3
cm). Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem, czombrem, tymiankiem, papryką, solimy i dolewamy łyżkę oleju rzepakowego. Przyprawione mięso odstawiamy do
lodówki co najmniej na godzinę. Patelnię lub rondel o grubym dnie porządnie rozgrzewamy bez
dodawania tłuszczu. Kawałki mięsa obsmażamy aż się dobrze zrumienią i dodajemy drobno pokrojoną cebulę, listki
laurowe i ziele angielskie i namoczone, suszone grzyby. Po około 8-10 minutach wlewamy do rondla przegotowanej wody (ilość w zależności od upodobań) i wody w której moczyły się grzyby. Dusimy około 30 minut i dodajemy kwaśną śmietanę oraz majeranek. Pozostawiamy na niewielkim ogniu jeszcze 5
minut. Wariacje w kwestii dodatków są ogromne - mi przyszła dzis do głowy kasza oraz buraczki i ogórek kiszony. Może jutro zjem reszte z czymś innym. Może nie, bo dzis zjem wszystko. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz