środa, 19 lutego 2014

Sushi

Sushi

Sushi składniki:

na 5-6 osób 
  • 3 szklanki krótkoziarnistego ryżu do sushi
  • przyprawa do ryżu lub ocet ryżowy, sól i cukier
  • wodorosty Nori
  • zielony chrzan Wasabi 
  • sos sojowy Kikkoman
  • Surimi-paluszki krabowe
  • świeża ryba (tym razem łosoś)
  • dojrzałe awokado
  • zielony ogórek
  • szczypiorek

Sushi jak przygotować  ryż:

Do sushi potrzebujemy specjalnego krótkoziarnistego ryżu. Można go kupić w sklepach z orientalną żywnością albo w większych marketach. Ryż najpierw zalewamy zimna woda i odstawiamy na 15-30 min. Po tym czasie płuczemy go lekko pocierając ziarna. Wymieniamy wodę kilkukrotnie, aż będzie klarowna i odsączamy na sicie. Umyty i odsączony ryż ugotowałam w maszynce do gotowania ryżu-proporcje 1:1. Jeszcze ciepły doprawiamy mieszanka octu ryżowego, soli i cukru. ja tym razem użyłam płynnej zaprawy do ryżu firmy Kikkoman-proporcje według opisu na butelce. 

Sushi jak zrobić:

Na bambusowej macie rozkładamy arkusz Nori błyszcząca stroną do dołu. Na nim rozkładamy warstwę ryżu zostawiając od góry około centymetrowy pasek. Rozkładając ryż często moczymy ręce w zimnej wodzie, nie będzie się wtedy lepił nam do rąk. Na środku układamy paski łososia, ogórka, awokado, szczypiorek i smarujemy cienka warstwą Wasabi. Zwijamy...ja jestem ostatnią osoba, która się powinna wypowiadać na ten temat:). Proponuję oglądnąć filmiki  na YouTube albo podpatrzyć jak ktoś zwija. Ja potrafię przygotować ryż, pokroić awokado, obrać z papierków surimi, uprażyć sezam i jeść...dużo. Na szczęście miałam w kuchni Sushi Mastera, zwijał pierwszy raz...doznałam szoku, urazu i nabawiłam się głębokich kompleksów.


Tak powstały FUTOMAKI czyli grube rolki składające się z kilku składników. Po zwinięci, kroimy rolkę wilgotnym nożem  na osiem części.


Sushi Master zwinął też rolki z surimi, gotowana krewetką i awokado. Oraz tak zwane Uramaki czyli maki odwrócone, gdzie w środku jest arkusz glonów, a na zewnątrz ryż posypany np. prażonym na suchej patelni sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz