czwartek, 3 października 2013

Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem

Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem

Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem składniki:

  • kilka sporych ziemniaków
  • kwaśna śmietana
  • wędzony boczek
  • szczypiorek
  • ser (zółty albo mozzarella)
  • sól, pieprz

Ziemniaki faszerowane boczkiem i serem jak zrobić:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Jak ostygną przecinamy wzdłuż na połówki. Wydrążamy ostrożnie łyżeczką do herbaty-mi to wychodzi dosyć nieudolnie-trzeba wydrążyć tak, żeby powstały zgrabne "łódeczki" bez dziur. Łódeczki układamy na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. To co wydrążyliśmy wkładamy do miski i łączymy ze śmietaną, posiekanym szczypiorkiem, uprzednio pokrojonym i podsmażonym wędzonym boczkiem, tartym serem i doprawiamy solą i pieprzem. Powstałą masą faszerujemy nasze "łódeczki". Można dodatkowo obłożyć z góry plastrami mozzarelli. Zapiekamy w rozgrzanym piekarniku jakieś 15/20 minut.









1 komentarz: