środa, 11 grudnia 2013

Gulasz z grzybami

Gulasz z grzybami

przepis i zdjęcie: Anna Szczepaniak

  

Gulasz z grzybami składniki:

  • 500 gram wieprzowiny np. szynka lub łopatka
  • pół filiżanki suszonych grzybów ( uprzednio dobrze namoczonych)
  • cebula
  • czosnek
  • dwie, trzy łyżki kwaśnej śmietany
  • sól, kolorowy, świeżo zmielony pieprz, czomber, tymianek, papryka czerwona łagodna i ostra, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie

 

 Gulasz z grzybami jak zrobić:

Mięso kroimy w małe kawałki (około 2-3 cm). Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, czosnkiem, czombrem, tymiankiem, papryką, solimy i dolewamy łyżkę oleju rzepakowego. Przyprawione mięso odstawiamy do lodówki co najmniej na godzinę. Patelnię lub rondel o grubym dnie porządnie rozgrzewamy bez dodawania tłuszczu. Kawałki mięsa obsmażamy aż się dobrze zrumienią i dodajemy drobno pokrojoną cebulę, listki laurowe i ziele angielskie i namoczone, suszone grzyby. Po około 8-10 minutach wlewamy do rondla przegotowanej wody (ilość w zależności od upodobań) i wody w której moczyły się grzyby. Dusimy około 30 minut i dodajemy kwaśną śmietanę oraz majeranek. Pozostawiamy na niewielkim ogniu jeszcze 5 minut. Wariacje w kwestii dodatków są ogromne - mi  przyszła dzis do głowy kasza oraz buraczki i ogórek kiszony. Może jutro zjem reszte z czymś innym. Może nie, bo dzis zjem wszystko. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz