wtorek, 3 września 2013

Szaszłyki drobiowe z grilla

Szaszłyki drobiowe z grilla

Smaczna i  niezbyt upierdliwa w przygotowaniu alternatywa dla „nieśmiertelnej” kiełbasy z grilla.
 

Szaszłyki drobiowe z grilla składniki:

  • pierś z kurczaka
  • papryka, cukinia, cebula i co nam tam jeszcze przyjdzie do głowy
  • sól, pieprz, curry, przyprawa do grilla, słodka papryka, czosnek granulowany 
  • marynata, tu mamy dwie opcje: albo marynujemy w oliwie, soku z cytryny i przyprawach albo w jogurcie i przyprawach
  • wędzony boczek

     

    Jak zrobić:

    Piersi z kurczaka kroimy w dosyć dużą kostkę, marynujemy w oliwie z oliwek, soku z cytryny i przyprawach – ja lubię czosnek granulowany, pieprz cytrynowy, odrobinę ostrej papryki  i curry oraz różnego rodzaju mieszanki przypraw do grilla. Odstawiamy na przynajmniej pół godziny, a w międzyczasie kroimy warzywa, takie jakie lubimy np. cebule, papryki, cukinie, bakłażany. Pomiędzy kawałki kurczaka i warzyw możemy jeszcze upchać:) plastry dobrego wędzonego boczku – bo zgrillowany jest złocisty i chrupiący i nadaje fajny posmak mięsu kurczaka i warzywom. Jak kurczak postoi już sobie trochę w marynacie, nadziewamy go na patyki do szaszłyków przeplatając warzywami… i na grilla. Grill musi być naprawdę dobrze rozpalony: wysoka temperatura, równomiernie rozłożony żar…wtedy będziemy mieli pewność, że mięso upiecze się we właściwy sposób. Szaszłyków musimy pilnować, żeby nie przesmażyć kurczaka inaczej będzie suchy jak wiór i nie pomoże nawet marynata ani towarzystwo warzyw i bekonu na patyku:).


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz