wtorek, 3 września 2013

Kurczak z szynką szwarcwaldzką

Kurczak z szynką szwarcwaldzką

Kurczak z szynką szwarcwaldzką składniki:

  • pierś z kurczaka
  • szynka szwarcwaldzka
  • sól, pieprz, papryczka chilli, czosnek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • dowolne dodatki

 Jak zrobić:

Pierś z kurczaka kroimy na części i rozbijamy jak na kotlety – doprawiamy jak lubimy: sok z cytryny, chilli, czosnek, sól, pieprz i lekko rozbijamy jeszcze raz, tym razem z plastrem szynki szwarcwaldzkiej. Oczywiście może być to nasz polski boczek czy szynka parmeńska. Ja lubię  szynkę szwarcwaldzka za jej dymny smak,  dzięki niej kurczak nabiera niepowtarzalnego aromatu. Nasze rozbite wraz z szynką kotlety składamy na  pół (do środka można jeszcze napchać innych składników, w zależności od tego co nam fantazja dyktuje: kapary, oliwki, świeże zioła, suszone pomidory, ser pleśniowy itd). Smażymy bądź grillujemy – byle nie za długo, żeby kurczak nie wysechł na wiór:)

Pierś z kurczaka smażoną z szynką szwarcwaldzką podajemy w zależności od upodobań, np z sałatą rzymską, oliwkami i sosem vinegrette.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz