wtorek, 10 września 2013

Zupa grzybowo-serowa z mięsnymi pulpecikami

Zupa grzybowo-serowa z mięsnymi pulpecikami

Zupa grzybowo-serowa na pewno nie należy do dietetycznych:) Ale jej smak zagłuszy skutecznie wyrzuty sumienia:)

Zupa grzybowo-serowa z mięsnymi pulpecikami składniki:

  • 500 g  dobrego mięsa mielonego np. łopatka wieprzowa, mięso indyka
  • 500 g pieczarek lub  grzybów leśnych, ewentualnie garść suszonych grzybów
  • trzy duże serki topione
  • śmietanka 30% (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek, trochę masła
  • cebula
  • natka pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • sok z cytryny
  • ziele angielskie, listki laurowe, pieprz czarny i  inne przyprawy


    Jak zrobić:

    Na oliwie z oliwek, wymieszanej z odrobiną masła podsmażamy pieczarki lub grzyby leśne z cebulką (ja  tym razem użyłam pieczarek). Dorzucamy kilka ziaren ziela angielskiego, trzy listki laurowe, jeden przeciśnięty przez wyciskarkę ząbek czosnku i posiekaną natkę pietruszki. Jak grzyby się zrumienią solimy je i doprawiamy czarnym pieprzem. Przekładamy do dużego gara i zalewamy wodą – co najmniej 6 litrów:). Jak nam się woda zagotuje dorzucamy topione serki i gotujemy wszystko na małym ogniu. W między czasie przygotowujemy mięso na pulpeciki – dodajemy jajko, trochę bułki tartej i ulubione przyprawy. Lepimy małe kulki i wrzucamy bezpośrednio do gotującej się zupy. Jak wypłyną to całość zabielamy 30% śmietanką (opcjonalnie bo tłusta), doprawiamy sokiem z cytryny, czarnym pieprzem i solimy. Dodajemy posiekany pęczek szczypiorku i dla chętnych:) trochę posiekanej papryczki chili. Podajemy z plasterkami grzybów zezłoconymi na maśle i  natką pietruszki – możemy przygotować również grzanki z  pszennego pieczywa.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz