wtorek, 3 września 2013

Zupa miso

Zupa miso

Miso to pasta, która powstaje w wyniku fermentacji ziarna sojowego z dodatkiem ryżu lub jęczmienia i soli morskiej. Pastę można kupić głownie w sklepach z żywnością orientalną. Sama zupa jest bardzo pożywna i niezwykle zdrowa. Dla Japończyków stanowi danie śniadaniowe.

Zupa miso składniki:

  • 3 suszone grzyby shiitake
  • pasta miso
  • gotowy bulion dashi albo samodzielnie zrobiony bulion warzywny
  • szczypiorek
  • wodorosty wakame lub prażone wodorosty nori
  • 10-15 dag twardego sera tofu pokrojonego w kostkę lub/i  grillowanego łososia

 Jak zrobić:

Grzyby shiitake namaczamy w gorącej wodzie, po kilku minutach usuwamy korzonki i kroimy w cienkie plasterki. W garnku zagotowujemy wywar warzywny lub wodę, do której dosypujemy japońskiego bulionu dashi w proszku. Ja używam tylko dashi – być może jestem zbyt leniwa na samodzielne gotowanie wywaru:). Wsypuję 10 g proszku na 4 szklanki wody – będą z tego dwie porcje zupy. Do gotującego się wywaru wrzucamy grzyby, glony wakame lub prażone nori, w zależności od osobistych preferencji lub tego co akurat mamy w domu. Gotujemy parę minut. Pod koniec gotowania dorzucamy pokrojony w kostkę serek tofu lub kawałki grillowanego łososia. Wywar zdejmujemy z ognia i dopiero rozprowadzamy w nim pastę miso aby w ten sposób zachowała swoją aktywność  biologiczną. Na tą ilość wywaru dajemy około dwóch łyżek miso i dokładnie rozprowadzamy w garnku. Zupę rozlewamy do dwóch małych miseczek i dekorujemy siekanym szczypiorkiem.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz