wtorek, 10 września 2013

Spaghetti Bolognese

Spaghetti Bolognese

spaghetti bolognese składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny (ale dobra mielona łopatka czy szynka też się sprawdzi)
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  •  tarty parmezan
  • łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie kapary 

Jak zrobić: 

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy drobno posiekaną cebulkę i roztarte ząbki czosnku. Podsmażamy chwilę i dodajemy mielone mięso. W trakcie smażenia rozgniatamy wszystkie grudki mięsa, wlewamy pomidory i wino. Dosypujemy łyżeczkę cukru::), sól, pieprz, i posiekaną natkę pietruszki (pól pęczka). Dusimy bez przykrycia......jakiś czas:). Oryginalne włoskie przepisy zalecają długie duszenie duszenie, u mnie to trwa najwyżej 40minut. Być może jest to zbrodnia przeciwko spaghetti bolognese, ale ja dorzucam jeszcze kaparów. Gotowym sosem polewamy dobrej jakości makaron spaghetti, ugotowany oczywiście al dente i posypujemy parmezanem.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz