wtorek, 10 września 2013

Naleśniki z tuńczykiem na śmietanowym szpinaku

Naleśniki z tuńczykiem na śmietanowym szpinaku

przepis i zdjęcie: Ania Szczepaniak

Zdobycie ingrediencji i przygotowanie tego przełatwego dania są równie nieskomplikowane jak jazda na czterokołowym rowerku. 


Naleśniki z tuńczykiem składniki:

naleśniki:

  • 1 jajko 
  •  7 kopiastych łyżek mąki, woda mineralna lekko gazowana ilość... do uzyskania konsystencji naleśnikowego ciasta, szczypta soli. Ja zrobiłam 5 sztuk naleśników. I wystarczyło.

nadzienie:  

  •  1 opakowanie mrożonego szpinaku koniecznie w liściach a nie w szpinakowej papce, ja używam Hortexu, jeśli jest świeży to oczywiście nie ma opcji mrożonki i to będzie pewnie z 350 gram zieleniny, tak na oko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  •  przyprawy wg. uznania: zioła prowansalskie, słodka papryka
  • sól, pieprz
  • 1 śmietana,  ja używam 12% ale jak ktoś lubi większą dawkę procentów to proszszsz
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie wodnej w kawałkach, broń boże nie rozdrobniony ( znajoma mówiła, że tej ciapy nawet koty nie jedzą )


    Jak zrobić: 

    Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: jajko, mąka, sól i woda. Łagodnie gazowana woda doda puszystości ciastu. Odrobina jasnego piwa doda też puszystości i smaku. Konsystencja powinna być lejąca, a naleśniki cienkie. Będziemy je zapiekać więc grubość ciasta jest ważna aby nie zdominowała nadzienia. Smażąc naleśniki doprowadźmy je do zrumienienia. Blade nie wyglądają zdrowo, a poza tym zapiekać całość będziemy tylko chwilę i na pewno nie zdążą się w piecu zarumienić. Naleśniki sobie odpoczywają, a my w tym czasie zmienimy mrożone kulki szpinaku w rzecz niewątpliwie jadalną. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy trochę oleju, masła klarowanego lub oliwy z oliwek, co kto lubi, wrzucamy energicznie zawartość opakowania i szybko przykrywamy gdyż róznica temperatur między mrożonką a rozgrzanym tłuszczem na patelni może być bez pokrywki nie do zniesienia. Kiedy szpinak osiągnie pożądaną konsystencję, solimy, pieprzymy, dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku. Ilość przypraw oraz cebuli i czosnku zależy jedynie od indywidualnych preferencji. Dodajemy około 2/3 opakowania śmietanki, mieszamy delikatnie i doprowadzamy do zagotowania. Wtedy natychmiast wyłączamy gaz. Teraz następuje etap łączenia. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wysypujemy bułka tartą aby uniknąć przywierania potrawy.A teraz typowy przekładaniec: naleśnik, masa szpinakowo-śmietanowa, tuńczyk i, jeśli taka wola, odrobina tartego sera (ja układam ser tylko na wierzchu). Na wierzchu pozostaje ostatni naleśnik, na którym układam fikuśną ozdobę z pasków żółtego sera i finezyjnie polewam resztą śmietany. Dopełnienie zdobienia dokonuję posypką ze słodkiej papryki i ziół prowansalskich. A teraz wizyta w solarce.:) Jakieś 15 minut, aż ser się pysznie roztopi. Białe wytrawne wino smakuje do tej prostej potrawy wybornie.


     

     

     

     

     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz