wtorek, 10 września 2013

Tajska zupa z krewetkami i kurczakiem

Tajska zupa z krewetkami i kurczakiem

Tajska zupa z krewetkami i kurczakiem ma złożony, wielowymiarowy smak – wyraźnie czuć posmak trawy cytrynowej. liści limonki kaffir, aromat sosu rybnego i posmak sezamowego oleju. Zupa jest jednocześnie słona, kwaśna i pikantna –bardzo  rozgrzewa.

Tajska zupa z krewetkami i kurczakiem składniki: 

  • pierś z kurczaka
  • krewetki
  • płaski makaron ryżowy
  • papryczka chilli
  • kilka ząbków czosnku
  • limonka
  • korzeń imbiru (kawałek)
  • cebula dymka
  • dwa listki limonki kaffir
  • trawa cytrynowa
  • jasny sos sojowy
  • sos rybny
  • olej sezamowy
  • łyżka cukru najlepiej brązowego
  • świeża kolendra

 Jak zrobić:

Na rozgrzanym w woku oleju smażymy posiekana papryczkę chilli, 4 przeciśnięte przez wyciskarkę lub posiekane ząbki czosnku, trochę startego na tarce świeżego imbiru, posiekaną dymkę, dobrze obtłuczoną trawę cytrynową (trawa uwalnia wtedy swój aromat- robimy to tłuczkiem do mięsa lub tym co nam w ręce wpadnie, wyobrażając sobie wtedy radośnie kogoś, kto nam się właśnie naraził). Dorzucamy, jeżeli mamy, kilka krewetek w pancerzach (zupa będzie wtedy znacznie bardziej aromatyczna) i kurczaka pociętego na małe kawałki. Chwilę smażymy i przekładamy do dużego garnka (co najmniej 6 litrów:):):):)) i zalewamy wodą. Dorzucamy listki limonki, cukier–doprawiamy jasnym sosem sojowym, sosem rybnym, olejem sezamowym, sokiem z limonki. Gotujemy kilkanaście minut, a pod koniec gotowania dorzucamy obrane z pancerzy krewetki tygrysie (najlepiej szare) i gotujemy jeszcze jakieś 3/4 minuty. Podajemy w małych miseczkach. Dorzucamy płaskiego ryżowego makaronu, posiekanej dymki, papryczki chilli i sporo świeżej kolendry.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz