piątek, 13 grudnia 2013

Opiekane śledzie w zalewie octowej

Opiekane śledzie w zalewie octowej

Opiekane śledzie w zalewie octowej składniki:

  • około kilograma świeżych śledzi ( te były patroszone i bez głów)
  • mąka do osypania, sól, olej do smażenia
  • około 6 szklanek wody
  • 2 szklanki octu ( ja lubię intensywny smak zalewy)
  • dwie duże cebule
  • kilka listków laurowych
  • ziele angielskie, pieprz, spora ilość czerwonej papryki w proszku (opcjonalnie)
  • 3 lub 4 łyżki cukru
  • sól do smaku

Opiekane śledzie w zalewie octowej jak zrobić:

Oczyszczone, oprawione śledzie solimy i obsypujemy mąką. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż się ładnie zrumienia. Przekładamy do miski ( lub do słoików jak kto woli ), a w międzyczasie przygotowujemy zalewę. Do garnka wlewamy wodę i ocet, wrzucamy listki laurowe, ziele angielskie i czarny pieprz. Dosypujemy cukru, solimy do smaku, opcjonalnie dosypujemy sporo czerwonej papryki w proszku - dla aromatu i pięknego koloru i wrzucamy pokrojoną cebulę. Marynatę zagotowujemy i  zalewamy nią śledzie. Śledzie są najlepsze po kilku dniach, ale kto by tyle czekał.