wtorek, 10 września 2013

Zupa z owocami morza

Zupa z owocami morza

Przepis inspirowany włoska zupą Burridą.


Zupa z owocami morza składniki:

  • 2 duże cebule
  •  kilka ząbków czosnku
  • papryczka chilli (opcjonalnie)
  • owoce morza (albo różne gatunki ryb)
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • 3 puszki pomidorów
  • zielona pietruszka
  • sól, pieprz, oregano i inne ulubione przyprawy

Zupa z owocami morza jak zrobić:

Na oliwie podsmażamy cebulę, czosnek i chilli, dorzucamy owoce morza, takie jakie mamy, takie jakie lubimy. Ja miałam mule, krewetki koktajlowe, kalmary i ośmiorniczki. Zalewamy pomidorami z puszki, wytrawnym białym winem i dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, zieloną pietruszką. Na koniec dorzucamy obrane szare krewetki tygrysie i gotujemy jeszcze najwyżej 3minuty, żeby krewetki nie stwardniały bo będą niesmaczne.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz