środa, 4 września 2013

Bliny ze smietaną i kawiorem

Bliny ze śmietaną i kawiorem

Bliny składniki:

  • 3 dag świeżych drożdży
  • 20 dag mąki pszennej
  • 20 dag maki gryczanej
  • łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 0,5 l mleka
  • 2 łyżki masła
  • sól do smaku
  •  kwaśna śmietana, kawior, wędzony łosoś, kapary i inne frykasy:)

 Bliny jak zrobić:

Kruszymy i rozcieramy 3 dag drożdży z łyżką cukru. Zalewamy 0,5l ciepłego mleka i dosypujemy szczyptę soli. Dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy. Gotowy rozczyn zostawiamy na 20 min czekając aż znacznie zwiększy swoją objętość. Ubijamy na sztywno pianę z dwóch białek, przesiewamy resztę mąki i wsypujemy do dużej miski, dodajemy żółtka, stopione masło oraz uprzednio przygotowany rozczyn. Dokładnie mieszamy wszystko razem i łączymy z pianą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż  podwoi swoją objętość. Łyżką nakładamy ciasto na suchą (bez tłuszczu) rozgrzaną teflonową patelnię. Niektórzy nacierają powierzchnie smażenia plastrem słoniny. Smażymy z obu stron aż ciasto się zarumieni. Po zdjęciu z patelni podajemy na gorąco, ułożone w stos, z kwaśną śmietaną i kawiorem, opcjonalnie z wędzonym łososiem, kaparami, topionym masłem……


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz