wtorek, 10 września 2013

Zupa serowa

Zupa serowa

Zupa serowa jest bardzo smaczna i sycąca, a jednocześnie pozwoli Wam spędzić w kuchni nie więcej niż pół godziny:)

Zupa serowa składniki:

  • cztery  topione serki – duże:)
  • śmietana 30%
  • listki laurowe, ziele angielskie, sól/vegeta, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma
  • oliwa z oliwek
  • cebula, czosnek
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: białe wino/sok z cytryny/pietruszka/chili

Zupa serowa jak zrobić:

W garnku podgrzewamy wodę lub bulion, dorzucamy listki laurowe i kilka kulek ziela angielskiego, a jak się zagotuje dorzucamy serki topione – ja wrzuciłam trzy śmietankowe i jeden ze szczypiorkiem. W międzyczasie podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i kilka przeciśniętych przez wyciskarkę ząbków czosnku i dorzucamy do zupy. Jak się zagotuje, możemy zaprawić trochę-30% procentowa śmietanka jeżeli czujemy, że jest jeszcze za mało tłusta:):):):):), a tak poważnie to zupa  robi się wtedy bardziej kremowa i aksamitna:). Całość doprawiamy solą/vegetą, pieprzem, gałka muszkatołową, odrobina soku z cytrynu lub dobrego, białego wina. Kurkuma nada zupie przepiękny żólty kolor. Serwujemy z posiekanym szczypiorkiem i chilli–opcjonalnie jak kto lubi oraz pszennymi grzankami smażonymi na oliwie. Nalewamy do jakiejś szykownej miseczki, ta zielona akurat mi i mojemu bratu się bardzo podoba, chociaż bratowa-Joasia twierdzi, że mamy plebejski gust:)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz