środa, 18 września 2013

Makaron z sosem łososiowo-kaparowym

Makaron z sosem łososiowo-kaparowym


Makaron z sosem łososiowo-kaparowym składniki:

  • 250 g świeżego łososia
  • kapary
  • śmietana 18%
  • dwa pory lub pęczek dymki ze szczypiorkiem
  • świeży koperek
  • łyżka masła, oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny
  • makaron spaghetti

Makaron z sosem łososiowo-kaparowym jak zrobić: 

Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy posiekanego pora (głównie jasną część) i dusimy około 20 minut, aż będzie całkowicie miękki. Dla tych, którzy nie przepadają za porem, a w sumie i ja do nich należę- na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę i szczypiorek, smażymy parę minut. Niezależnie od tego co tam mamy na patelni, dokładamy podgotowanego wcześniej łososia, rozdrobnionego na niezbyt duże kawałki. Zalewamy śmietaną (te proporcje to tak trochę, na tak zwane "oko"- jak komu smakuje). Wsypujemy kapary, powiedzmy że pół słoiczka i  dolewamy odrobinę zalewy. Doprawiamy solą, pieprzem (jeżeli chodzi o wrażenia wizualne to polecam biały), sokiem z cytryny i świeżym koperkiem. Dusimy wszystko parę minut. Podajemy z makaronem spaghetti ugotowanym oczywiście al dente.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz