środa, 8 stycznia 2014

Drożdżowe bułeczki z twarogiem i rodzynkami

Drożdżowe bułeczki z twarogiem i rodzynkami

Miała być drożdżówka, dostałam przepis od pewnego Pana Domu....wychodzi podobno swietna, ale kto to widział, żeby na pieczenie ciasta poświęcić kilkanaście godzin. Szukać specjalnej mąki, a potem ją trzymać 12h na kaloryferze. Przepis jest zdecydowanie dla wyjątkowo ambitnych, ja jestem na to zbyt leniwa. Poniżej receptura łatwa i przyjemna...a bułeczki wychodzą naprawdę smaczne.

 

Drożdżowe bułeczki z twarogiem i rodzynkami składniki:

 

na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 10 dag roztopionego masła
  • szczypta soli

 

 na masę twarogową:

  • 300 g twarogu
  • żółtko
  • torebka cukru waniliowego
  • namoczone rodzynki

 

Drożdżowe bułeczki z twarogiem i rodzynkami jak zrobić:

Robimy zaczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i ciepłego mleka. Odstawiamy na chwilę, aż podwoi swoją objętość. Do przesianej mąki dodajemy cukier, jajka, roztopione masło i wlewamy zaczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno wyrastać około 2h. W międzyczasie przygotowujemy farsz z twarogu i rodzynek. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, nakładamy masę serową, zwijamy i tniemy w poprzek. Układamy na blachę lekko rozpłaszczając dłonią. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, około 20 minut. Upieczone możemy polukrować.





















5 komentarzy:

  1. :):):):) naprawdę są dobre, a i przepis prosty:) polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie skusiłabym się na jedną :) Robiłam kiedyś bułeczki z podobnym nadzieniem, ale z powodu wrodzonego lenistwa skusiłam się na ciasto francuskie :) Też były niczego sobie, ale takie drożdżowe biją je na głowę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. w pełni rozumiem pojęcie: "wrodzone lenistwo" :):):):)

    OdpowiedzUsuń