wtorek, 10 września 2013

Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami

Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami

Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami to aromatyczne i mocno rozgrzewające danie – w sam raz na ciepłe popołudnie kończącego się lata:) Można się przy tym posmarkać i nieźle spocić:)


Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami składniki:

  • krewetki
  • pierś z kurczaka (opcjonalnie)
  • puszka mleka kokosowego
  • papryczki chili
  • kawałek korzenia imbiru
  • czosnek
  • trawa cytrynowa
  • listki limonki kaffir
  • sok z limonki lub cytryny
  • jasny sos sojowy
  • sos rybny
  •  makaron np. płaski ryżowy 
  • odrobina brązowego cukru
  • świeża kolendra

 Jak zrobić:

Na rozgrzanym woku podsmażamy posiekany czosnek, papryczki chili (tym razem były dwie), trochę startego imbiru i dorzucamy pokrojoną w małe kawałki pierś z kurczaka. Po chwili smażenia dodajemy listki limonki i trawę cytrynową. Całość doprawiamy magiczną mieszanką Hot&Spicy – można ją nabyć w jakimś niezwykłym sklepie z przyprawami w Manchesterze:) Zawiera chili, kolendrę, imbir, czosnek, kumin…i jest naprawdę ostra:) Przyprawa oczywiście nie jest konieczna, możemy dodać po prostu wyżej wymienionych przypraw roztartych dobrze w moździerzu kuchennym. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy wodą. Jak się zagotuje dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy brązowym cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki lub cytryny, jasnym sosem sojowym. Pod koniec gotowania (a potrwa to kilkanaście minut) dorzucamy krewetki i gotujemy jeszcze 4 minuty. Zupę podajemy w małych miseczkach, dodajemy  makaronu ryżowego i posypujemy świeżą kolendrą. Dekorujemy cząstkami cytryny lub limonki i całą krewetką.





2 komentarze:

  1. nie podałaś żadnych ilości :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak...to mój podły sposób gotowania, na "tak zwane oko"...poprawię się:):):)

      Usuń