Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami to aromatyczne i mocno rozgrzewające danie – w sam raz na ciepłe popołudnie kończącego się lata:) Można się przy tym posmarkać i nieźle spocić:)
Tajska zupa z mlekiem kokosowym i krewetkami składniki:
- krewetki
- pierś z kurczaka (opcjonalnie)
- puszka mleka kokosowego
- papryczki chili
- kawałek korzenia imbiru
- czosnek
- trawa cytrynowa
- listki limonki kaffir
- sok z limonki lub cytryny
- jasny sos sojowy
- sos rybny
- makaron np. płaski ryżowy
- odrobina brązowego cukru
- świeża kolendra
Jak zrobić:
Na rozgrzanym woku podsmażamy posiekany czosnek, papryczki chili (tym razem były dwie), trochę startego imbiru i dorzucamy pokrojoną w małe kawałki pierś z kurczaka. Po chwili smażenia dodajemy listki limonki i trawę cytrynową. Całość doprawiamy magiczną mieszanką Hot&Spicy – można ją nabyć w jakimś niezwykłym sklepie z przyprawami w Manchesterze:) Zawiera chili, kolendrę, imbir, czosnek, kumin…i jest naprawdę ostra:) Przyprawa oczywiście nie jest konieczna, możemy dodać po prostu wyżej wymienionych przypraw roztartych dobrze w moździerzu kuchennym. Przekładamy wszystko do garnka i zalewamy wodą. Jak się zagotuje dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy brązowym cukrem, sosem rybnym, sokiem z limonki lub cytryny, jasnym sosem sojowym. Pod koniec gotowania (a potrwa to kilkanaście minut) dorzucamy krewetki i gotujemy jeszcze 4 minuty. Zupę podajemy w małych miseczkach, dodajemy makaronu ryżowego i posypujemy świeżą kolendrą. Dekorujemy cząstkami cytryny lub limonki i całą krewetką.
nie podałaś żadnych ilości :(
OdpowiedzUsuńno tak...to mój podły sposób gotowania, na "tak zwane oko"...poprawię się:):):)
Usuń